9.11.2012 Lumia 920 – Too big, too late

Kävin syyskuun lopussa Kiinan Chongingissä. Sää oli kehno ja oli aikaa kierrellä myös matkapuhelinliikkeissä. Android oli vallannut matkapuhelinmarkkinat. Nokia oli marginaalissa. Kiinassa muutokset tapahtuvat nopeasti ja Nokian kannalta muutos on ollut ikävä.

En ole vielä saanut Lumia 920 käsiini, mutta olen lukenut sitä pari arvostelua. Periaatteessa puhelimessa ei ole suuria puutteita. Kamera on hyvä, mutta ei vastaa suuria ennakkotoiveita.

Katseltuani sitä ylitsevuotavaa tarjontaa mitä Kiinassa oli kuluttajien saatavilla, en usko Nokian uudenkaan mallin saavan siellä juuri markkinaosuutta.

Uusi Lumia tuo mieleeni nuoruusaikaisen vitsin neuvostoliittolaisesta taskulaskimesta. Ei toimi – eikä mahdu taskuun. Nokia 920:ssa on suuren puhelimen tyyliä, painoa 185 grammaa ja paksuutta yli melkein 11 mm. Noilla mitoilla ei pysty erottumaan edukseen puhelinbisneksessä.

Kiinassa nuorison suosikiksi oli noussut kiinalaisen valmistajan OPPO Finder puhelin. Sillä oli paksuutta vain 6,65 milliä.

Nyt valmistajalta on tulossa OPPO Find 5 malli, jolla on paksuutta 6,9 mm ja näyttö täysi full-HD 1920×1080. Puhelimesta kiinalaiset ovat varmasti ylpeitä, eivätkä syyttä.

Mutta kuten Stephen Elop sanoi, kysymys on ekosysteemien sodasta. Siinä sodassa Windows Phone on pahasti alakynnessä. Mutta jos Windows menestyy, osille tulevat myös kiinalaiset valmistajat. OPPO on jo julkistanut kuvia ensi vuonna markkinoille tulevasta Wondows 8 puhelimestaan.

Minulla oli hieman Nokian osakkeita ennen Kiinan matkaani – enää ei ole.