14.8.2012 Kokemuksia Nokia Lumia 900:sta

Ennen Lumiaa puhelimenani on ollut Sony Ericsson XPeria HD, joten tässä jutussa vertaan uutta Lumiaa vähän yli vuoden ikäiseen Android malliin. Vertailu ei ehkä ole lähtökohdiltaan kaikkein reiluin, mutta se perustuu todelliseen tilanteseen sirtyessäni Androidista Lumiaan.

Näyttö on selkeästi isompi Lumiassa. Sen myötä myös leveys ja korkeus on Androidia suurempi. Lumia tuntuu selvästi jämäkämmältä kädessä. Ainoastaan yhdestä reunasta näyttöä painamalla kuuluu pientä nitinää, mikä sekin saattaa olla yksilövika. Näyttö on selkeästi kirkkaampi Lumiassa ja näkyy hyvin myös ulkona, jopa aurinkoisella säällä.

Laite on kädessä muotoilultaan onnistunut. Se ei ole liian liukas ja kulmikkuutta on sopivasti siten, että puhelin pysyy hyvin kädessä. Itseltäni se on pudonnut vain kerran.

Näppäintuntuma Lumiassa on paljon parempi kuin Xperia HD:ssä. Yksi syy voi olla myös isompi näyttö. Kirjoittaessa virheitä  tulee murto-osa verrattuna Androidiin. Editoinnissa on vielä kehitettävää. Sanojen valinta ja kopioiminen on helppoa, mutta en helposti keksinyt miten yksittäisiä kirjaimia pääsisi korjailemaan ja korjailu vaikuttaa silti hankalalta. Yksittäsen sanan voi poistaa/korvata helposti, mutta muuten muokkaus on Lumiassa hankalaa.

Käyttöliittymä Lumiassa

 • Käyttöliittymän nopeus ja sujuvuus on parasta Lumiaa. Hitautta ei ilmene juuri missään.Ohjelmien lukumäärän kasvaessa tulee ongelmia ruutujen kanssa.
 • Ruudut vievät suurikokoisina tilaa näytöltä ja näyttävät samanlaisilta.
 • Asennetut ohjelmat näytetään vain pitkänä listana, johon tulee aakkosten perusteella pikahaku johonkin kohtaan. Listasta on kuitenkin vaikea löytää ohjelmaa, jos ei muista sen nimeä. Olisi kätevää, jos voisi antaa ohjelmille tagejä ja hakea niiden perusteella. Peleille on onneksi oma kansio, jonka vihreä väritys poikkeaa muista, joten se on helppo löytää.
 • Käyttöliittymän muokattavuus rajallista.
 • kellonaika ja akun tila minikokoisina.
 • Soittoäänen hiljentämistä en löytynyt ilman käyttöopasta. Soittoäänen voi ottaa pois, jolloin jäljelle jää värinä. Jos näppäinäänet tuntuvat kovilta ja haluaisi niitä hiljemmälle, pitää äänenvoimakkuutta säätää, jolloin puhelimenkin soittoääni hiljenee.

Puhelin

Älypuhelimella useinmiten myös tarkoitus soittaa.

 • Soittaminen osoitelistalta kätevää ja nopeaa.
 • Viimeisten puheluiden lista toimii pikavalintana.
 • Osaa tuoda ihmisten kuvat myös Facebookista ja Google+:sta
 • Androidissa ollutta ominaisuutta, jossa puhelinnumeron kirjoittaminen kaivaa esille vastaavat henkilöt kaipaisi Lumiaan.
 • Lumia kuumenee kuulokkeen kohdalta ikävästi.
 • Puhelimen hieman terävä ylälaita painaa korvanlehteä.

Selain

Selain Lumiassa toimii nopesti. Ruudun zuumaus ja siirtely on sujuvaa. Selain on parasta, mitä Lumia tarjoaa. Vain jotkut suuret sivut latautuvat hitaasti, jolloin selain lukitsee näytön liikkumattomaksi. Se joskus jurpii hieman.

Sähköposti

Gmailin käyttö Lumian mailiohjelman kanssa onnistuu vähintään kohtuullisesti.
Uudet viestit soljuvat puhelimeen ongelmit

ta. Experiassa esiintynyttä viestien saapumisen takeltelua en havainnut. Mikä on minusta yllättävää, koska Androidin luulisi pelaavan Gmailin kanssa parhaiten. GMailista viestejä Lumiaan tulee vain tietty määrä, mitä voi säätää asetuksissa. Vanhempia viestejä voi etsiä hakusanalla. Haettuja viestejä ei voi kuitenkaan siirtää kansioihin, mikä on ikävähkö puute.

Ohjelmat

Kalenterista jää kaksijakoinen kuva. Lista tapahtumista on kätevä ja tyylikäs. Kalenteri näyttää eri kalentereiden tapahtumat eri väreillä. Googleen kalenteri päivittyy hienosti myös Lumiaan. Viikkonäkymä puuttuu, mikä on mielestäni selvä puute. Listamuodossa näkyy vain tapahtumat, joten vapaiden aikojen hahmottaminen on vaikeaa. Kuukausinäkymä on onneton. Sillä voi vain vaihtaa kuukautta ja siirtyä tiettyyn  päivään listanäkymässä. Kuukausinäkymässä yksi päivä on niin pieni, että vaivoin erottaa onko päivässä tapahtumia. Eikä tässä vielä kaikki. Kun siirtyy kuukausinäkymästä sellaiseen päivään, jolle ei ole tapahtumia, näyttää listanäkymä seuraavan tapahtuman ilman päivämäärää. Kalenterille toivoisi parannusta.Jonkin verran meni aikaa, että löysi tavan hoitaa perusjuttuja. Ohjelmien lopettaminen on hieman liian helppoa. Ohjelmasta tupsahtaa ulos kun hipaisee windowslippua. Samoin Bing-hakukoneeseen singahtaa kun sormi osuu näytön oikeaan alalaitaan.
Näppäinvaste on vain äänellä. Ainakin aluksi se ärsyttää ja on kovaääninen. Jonkin aikaa käytettyäni puhelinta huomasin, että äänenvoimakkuuden asetus vaikuttaa myös näppäinääneen.
Ohjelmasta poistuminen voi tapahtua kahdella tavalla ja todella nopeasti.

Kamera

Kamera on pienoinen pettymys. Hyvää on se, että kamera käynnistyy myös omasta painikkeesta. Käynnistyminen on nopeaa, joten kuvan saa otettua kiireellä. Asetukset ovat karut ja aika suppeat. Tarkennus takkuilee laukaisinta käytettäessä. Hyviä kuvia syntyy kun olosuhteet ovat hyvät mutta hämärämmässä laatu huononee. Asetukset eivät näy näytössä, joten pitää vain muistella mitä tuli asetettua. Zoomia ei voi paljoa käyttää ilman laadun heikkenemistä.

Kuvatut ruudut näkyvät kameran käyttöliittymässä vain listamuodossa, mikä on hankalaa kun kuvia on vähän enemmän. Koko lista on selattava toiseen päähän, jotta saa etsimen uudelleen esille. Gallerian puolella kuvia pääsee sentään katselemaan myös neljän ruudun levyisenä taulukkona.

Kameran ominaisuuksiin tuli Nokia päivityksen myötä hyödyllisiä lisätoimintoja. Niistä panoraamakuvien otto toimii hämmästyttävän hyvin ja on hauska lisä.
Kuvat siirtyvät automaattisesti SkyDriveen ja niitä on helppo lähettää myös sähköpostitse.

Ajopäiväkirja LogMyDrive

Ajopäiväkirja toimii Lumiassa hämmästyttävän hyvin. GPS sijainti löytyy todella nopeasti ja luotettavasti. Tavallisesti ohjelman ikonit muuttuvat vihreiksi noin kymmenessä sekunnissa, mikä on nopeampaa kuin Experia HD:ssä. Lumiassa ajopäiväkirjasovellusta ei voi ajaa taustalla – mikä on puute, jos on tarve käyttää navigointia samalla kertaa. Etusovelluksena LogMyDrive toimii nopeasti ja luotettavasti.

Lopuksi

Tärkein kysymys kuuluu. Voisinko suositella Lumia 900:aa ystävilleni.

Siihen on melko helppo vastata – Kyllä, puhelimeen on vaikea pettyä.

Juha Tanner